Erasmus Tallinnban

Búcsú

December 22-n elérkezett a búcsú napja. Az egyik szemem sírt hiszen, az utolsó napokban általam eddig még soha nem tapasztalt hideg szállta meg Tallinnt. Viszont ez a nap életem eseménydús és fantasztikus 4 hónapjának a végét is jelentette. Búcsúzni kellett a szobámtól, a lakótáraktól, a várostól és természetesen a barátaimtól, akikkel ezalatt az időalap csaknem a családot jelentettük egymásnak. 

Azt hiszem az Észtországban eltöltött szemeszter után, bár tudom, hogy ez kicsit túlzásnak hangzik, mégis úgy gondolom, hogy másképp látom a világot. Lenyűgözőnek tartom a fejlődést, amit az elmúl évtizedekben az ország képes volt elérni. Örülök és rendkívül hálás vagyok az egyetemnek illetve a Campus Mundi ösztöndíjprogramnak egyaránt, hogy lehetőséget nyújtottak a külföldi tapasztalat megszerzéséhez. Bízom benne, hogy a jövőben, akár szakamai-, akár magánéletem során képes leszek az ott megélteket, tanultakat kamatoztatni, a mindennapjaimba beépíteni. 

2018\12\14 Knáb Zsófia

Az országon kívül II.

Helsinki

A következő város, amit Észtországon kívül felfedeztünk, a finn Helsinki volt. Itt csak egy napot tudunk eltötólteni, de be kell valljam, szerintem elég is volt. Hasonló árakon mint Rigába, egy 2,5 órás komp utazással lehet átjutni Finnországba, így már maga az út is egy élmény.

A város számomra nagyon ipari volt, én elsőre teljesen másképp képzeltem el. Ennek ellenére azonban rengeteg impozáns épületet találtunk. A piac illetve a kikötőben található halpiac pedig magukért beszélnek. Ennyi halat és egyéb tengeri finomságot egy helyen még életemben nem láttam. A tengeri herkentyűk mellett, azonban egyéb különlegességek, mint például a medve vagy rénszarvas hús tesztelésére is volt lehetőségünk. 

Finnországba még egy rendkívüli élmény ellátogattni Lappföldre, magához a Mikuláshoz. Az egyetemek összefogásában erre külön utakat szerveznek. Ezen én sajnos nem tudtam részt venni. Valahogy mindig akkorra szervezték őket, amikor nekem kötelező órám volt. :( De több ismerősöm élménybeszámolóját is végighallgattam és a rénszarvas simogatás illetve egyéb izgalmas programok meggyőztek arról, hogy ezt a kirándulást nyugodtan ajánlhatom bárkinek.  

Az országon kívül I.

Riga

Az első Észtországon kívüli kirándulásunk Lettországba, Rigába vezetett. Itt is egy hosszú hétvégét töltöttünk el és ez alatt az idő alatt mindent fel is tudtunk fedezni. Szerencsére itt is müködik a borravalós túravezetés, úgyhogy mi mindjárt kettőn is részvettünk, hiszen így gyorsan, egyszerűen, sok információt hallva láthattuk a város kb. 80%-át. E mellett tippeket is kaptunk, hogy hova érdemes még ellátogattni. 

A kis, zeg-zugos utcák, Tallinnhoz hasonlóan, itt is megtalálhatók. Bár Riga számomra sokkal inkább egy német városnak tűnt, minden bizonnyal a kereskedelemnek és a megszállásnak köszönhetően. A két túra, néhány múzeum, pár ráérős, beszélgetős ebéd mellett a folyó parton illetve a folyó túloldalán is el tudtunk tölteni egy is időt. Igazán megéri átmenni a másik oldalra, gyönyörű a kilátás onnan is. Természetesen itt is volt lehetőség a magaslatból is megnézni a várost, ami ezen esetben egy régi éplet tetejéről volt lehetséges.  

Külön pozitívum Rigával kapcsolatban, hogy viszonlyag bartáti áron, busszal akár 4,5 óra alatt elérhető. Nem ismerek olyan Erasmusos Tallinban, aki Rigába nem ment volna el a félévben, igazán megéri. :) 

2018\12\14 Knáb Zsófia

Narva

Egy másik nagy, észt város Narva. Ennek a helynek hihetetlen atmoszférája volt. Mivel az orosz határ mellett van, a két nap alatt, amit ott töltöttünk, alig hallottam észtül beszélni bárkit is. Ez azonban ez egész városból sugárzik. Én határozottan így képzelem el a volt Szovjetuniót. Hihetelen élmény, azonban egyben kicsit ilyesztő is volt. Mivel a II. világháborúban a város megsemmisült, tele van az akkor épitett kommunista házakkal, amik egy valóban egyedülállló hangulatot kölcsönöznek a helynek.

A nevezetességek száma itt már nem olyan magas. Mi a második nap végére kicsit unatkoztunk. Bár a folyóparton, ahol a túlpart már Oroszország, hamar el tudtuk tölteni a maradék időnket, hatalmas élémény volt. 

Tartu

Észtország a fővároson kívüli egyik nagy városa Tartu. Egy hétvége alatt kényelmesen felfedezhető hely. Tartu Észtoszég igazi, egyetemi városa. Ennek ellenére nagyon békés, hangulatos. Maga a belváros egy rövid séta segytségével bejárható, egy-két érkesebb múzeumba történő betéréssel tarkítva. Nagyon szép épületek vannak itt, a tradicionális észt faházak otthona. Egy egész negyed csak ilyen házakkal van tele. Annak elenére, hogy picit messzebb van a belvárostól, minenképpen megéri a sok gyaloglás, elképesztően lenyűgöző. 

Ezen kívül egy napot érdemes szánni a fejjel lefelé épült házra is. Ide busszal lehet eljutni (a Tallinni kártya itt is jó). Az egész ház, már kívülröl is hihetetlen, hiszen a tető az alja. De ha belép az ember, biztosan tátva marad a szája. Minden szoba fejjel lefelé van berendezve! Elképesztő képek születtek a részünkről ezen a helyszínen, de mások is legalább annyitt kattintgattak, mint mi. 

Ezen kívül még a felfordult ház melletti múzeumban is voltunk, ami leglább egy fél napunkat igénybe vette. Hatalmas de mégis végig érdekes volt! Az egész észt történelmet meg lehet ismerni ezen a helyen. Ha bárki Tartu-ban jár ez szerintem határozottan egy kötelező program. 

2018\12\14 Knáb Zsófia

Tallinni városnézés

Tallinn-on belül rengeteg a látnivaló. A régi városrész felfedezésére szerintem mindenképpen szánni kell 2-3 napot, nagyon sok sajátosságát bemutatja az országnak. Külön pozitívum, hogy a város ingyenes vezetéseket is tart a turisták számára, amit csak egy kis borravalóval kell meghálálni. Ezek tényleg nagyon hasznosak, sok minden érdekességet meg lehet tudni a városról és egyáltalán nem unalmasak.  

Múzeumok

Tallinn múzeum felhozatala is viszonylag színes, van amelyik nekem nagyon tetszett, néhány kevésbé. Ez azonban nagyon személyiségfüggő! Nem akarok senkit sem befolyásolni a véleményemmel. :) 

Kilátók

Mivel az óváros egy kis dombon található, 4 hely is szolgál a lenyűgöző látkép megtapasztalására. Aki azonban még magasabbról szeretné látni a várost, annak nagyon ajánlom a TV torony meglátgatását. Hihetetlen élmény volt számomra, főleg, hogy mi a barátaimmal egy olyan túrát választottunk, melynek keretein belül egészen a szélére kimetettünk (természetesen megfelelő eszközök, kikötések segítségével). 

 

2018\12\14 Knáb Zsófia

A kezdetek_általános infók

Sziasztok! 

A 2018/2019- es tanév őszi félévében lehetőségem adódott az Erasmus + illetve a Campus Mundi alapítványoknak köszönhetően Észtországban tanulni, az Estonian Business School partneregyetemen.

Még agusztus utolsó napjaiban érkeztem meg ebbe a csodás északi országba, ami első hallásra nem tűnik olyan vonzónak, hiszen alapvetően kevés infromációk van erről a kis nemzetről, de fél, itt eltöltött, év után, bátran kijelentem, hogy a világ egyik legcsodálatosabb helye!

Kijutás

A repülést illetően több lehetőség is adódik. Én a Bécsből induló közvetlen járatot válsztottam, de Lengyelországon vagy akár még Finnországon keresztül is Budapestről kb. 4-5 óra alatt el lehet jutni Tallinnba ( az átszállást belekalkulálásával). 

Lakhatás

Az itteni lakhelyemet egy szoba bérlésével oldottam meg. Az egyetem a jelentkezésem elfogadását követően pár héten belül több segítséget is küldött a megfelelő szállás megtalálása érdekében. Rengeteg opció közül lehetett választani, olcsóbbtól (200-220 euró). egészen a magasabb kategíriásokig (300-350 euró). 

Közlekedés

Észtország varázslatos sajátosságának köszönhetően még spórolásra is van lehetőség, hiszen az itteni tömegközlekedés ingyenes. Ehhez csupán be kell jelentened az itttartózkodásodat és és meg kell venned egy úgynevezett Green Card-ot aminek közönhetően már indulhat is a város buszos felfedezése! Egyébként számos busz illetve néhány villamos segítségével mindenhova egyszerűen el lehet jutni. Az egyetlen furcsság a tömegközlekedéssel kapcsolatban az volt számomra, hogy éjjel 11 óra után nem közlekedik semmi, nincsenek éjszakai járatok. Esténként ezért mindig taxizni kell, ami egyébként jóval olcsóbb, mint Magyarországon. De ezért az apró kellemetlenségért bőven kárpótol a járatok tisztasága és a menetrendek pontos betartása. 

Időjárás

A félév első hónapjaiban még egészen kellemes őszi idő volt, bár a csak egy pólóban vagyok egész nap érzést itt sajnos el kellett felejtenem. Aztán megérkezett a november sok-sok-sok esővel, ami decemberben többször is hó formájában érkezett meg. Az egyelten kitartó időjárási tényező a szél. Vannak napok, amikor szó szerint harcolni kell ellene, ahogy sétál az ember az utcán. 

Ezen kívül egyértelműen megemlítést érdemel a napsütés órák száma, és azok folyamatos csökknése. Már a megérkezésemkor megfigyelhető volt, hogy itt picit másképp süt a nap, nincs az a vakító fény. Ez azonban decemberre addig súlyosbotott, hogy mát csak fél 10 és fél 3-3 között van ez a szürkés világosság. De egy helyi tanár az egyik órámon megnyugtatott minket, miszerint ez csak a télen probléma, nyáron akár még éjfélkor is lehet kint olvasni cserébe. Ha ezt tudtam volna... De már késő! Egyebként nem zavaró annyira, hiszen az utcák hihetetlen jól ki vannak világítva, csupán a szervetnek volt nehéz megszoknia, hogy kicsit megcsappantak a D vitamin források.